Zalety spożywania wieprzowiny

Według najnowszych danych GUS za rok 2019, konsumpcja mięsa na 1 osobę w gospodarstwach domowych ogółem wyniosła w Polsce 61 kg, wobec 62,4 kg w 2018 r. Mimo krajowego spadku o 2,3%, z prognoz Komisji Europejskiej wynika, że unijna konsumpcja mięsa osiągnie w 2030 roku 67,6 kg per capita, z czego 32 kg ma stanowić mięso wieprzowe. Wieprzowina od lat cieszy się powodzeniem wśród konsumentów. Nic dziwnego – ten pożywny rodzaj mięsa dostarcza ważnych witamin i minerałów, a świnie, jako zwierzęta hodowlane, są znane ludziom od tysięcy lat.

Wieprzowina, czyli mięso świni domowej, to najpopularniejszy rodzaj mięsa na świecie – w 2019 r. spożywało ją ok. 36% populacji. Jednak wraz ze wzrostem popularności wegetarianizmu i weganizmu, wielu ludzi usuwa z diety wszelkie mięso, wychodząc z założenia, że produkty pochodzenia roślinnego im wystarczą, jeśli chodzi o codzienne potrzeby żywieniowe. Niestety, osoby te mogą z czasem doświadczać niedoborów witamin, odczuwać chroniczne zmęczenie, a nawet doznać rozregulowania metabolizmu tłuszczu i uszkodzenia komórek, na skutek niedoboru choliny w organizmie. Niestety, jednym z największych i najbardziej szkodliwych mitów żywieniowych jest to, że mięso nie jest częścią zdrowej diety, a jego spożywanie jest obwiniane za wysoki poziom cholesterolu, wysokie ciśnienie krwi, choroby serca i otyłość. Mięso wieprzowe przez lata było postrzegane jako tłuste i niezdrowe. Tymczasem winowajcą tych problemów zdrowotnych jest cukier. To nadmierne spożycie węglowodanów, takich jak zboża i ziemniaki, które rozkładają się na cukier w organizmie, jest przyczyną większości z nich.

Znaczenie mięsa w ewolucji człowieka

Przez ponad dwa miliony lat ludzie jedli przede wszystkim mięso. Dieta człowieka zmieniła się dopiero w ciągu ostatnich 10 000 lat – wraz z uprawą zbóż i roślin strączkowych. W tym czasie jako gatunek zmniejszyliśmy wzrost i rozmiar mózgu. Stosując dietę opartą na zbożach i cukrach, mamy zwiększone wskaźniki otyłości, raka, cukrzycy i osteoporozy. Doświadczamy również niepokojącej liczby problemów skórnych, chorób serca i wszelkiego rodzaju stanów zapalnych. Nasze geny powstały przed rewolucją rolniczą, kiedy jeszcze byliśmy mięsożercami. Co więcej, ludzki genom zmienił się mniej niż 0,02% w ciągu ostatnich 40 000 lat. To oznacza, że nasze ciała zostały zaprogramowane genetycznie do optymalnego funkcjonowania na diecie zawierającej mięso i to programowanie nie uległo zmianie. Gdy jaskiniowcy żywili się mięsem, warzywami, rybami, orzechami, nasionami i owocami, powszechne dziś choroby zwyrodnieniowe nie istniały. W społeczeństwach zbieracko-myśliwskich, 45-65% zapotrzebowania na energię pochodziło ze źródeł zwierzęcych, a choroby serca, otyłość i cukrzyca typu 2 – które nękają dzisiejsze społeczeństwo – nie stanowiły problemu. Warto więc przyjrzeć się faktom i przypomnieć sobie zalety jedzenia mięsa, a szczególnie – wieprzowiny.

Wieprzowina jako cenne źródło substancji odżywczych

Jak wynika z badań, mięso wieprzowe jest cennym źródłem elementów odżywczych, takich jak białko i tłuszcz ale również substancji regulujących, choćby witamin z grupy B: tiaminy (B1), niacyny (B3, witamina PP), ryboflawiny (B2), witaminy B6 czy witaminy C. Białko pełni szereg ważnych życiowo funkcji w organizmie człowieka. M. in. buduje mięśnie, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, bierze udział w tworzeniu keratyny i kolagenu, zapewnia właściwe funkcjonowanie układu hormonalnego i jest składnikiem wszystkich enzymów w organizmie. Wieprzowina jest także bogata w wiele niezbędnych witamin i minerałów. W 100 g zawiera ponad 40% dziennego spożycia witamin B1 i B3, 35% witamy B6 i ok. 10% witaminy B2 i B12. Spośród minerałów najwyższe miejsca zajmują selen (62% zalecanego dziennego spożycia), dalej fosfor (23%), cynk (14%) i potas (10%).

Z mięsem wieprzowym kojarzy się zwykle słonina. Warto w tym miejscu zauważyć, że tłuszcz wieprzowy pochodzi głównie z tłuszczów jednonienasyconych, z mniejszą zawartością tłuszczów nasyconych i minimalną zawartością tłuszczu wielonienasyconego.

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia wieprzowiny

Korzyści ze spożywania wieprzowiny jest wiele. Po pierwsze, mięso wieprzowe to kompletne, wysokiej jakości źródło białka (29 gramów na 100 gramów mięsa). Jak zauważano wcześniej, wieprzowina jest też jednym z podstawowych źródeł witamin z grupy B, których spożywanie w wystarczającej ilości jest niezbędne z kilku różnych powodów. Odgrywają one kluczową rolę w organizmie człowieka przez tworzenie czerwonych krwinek, utrzymanie zdrowych funkcji poznawczych, regulację ośrodkowego układu nerwowego, syntetyzację kwasów tłuszczowych. Odgrywają także istotną rolę w metabolizmie energii, a w przypadku kobiet ciężarnych – mają wpływ na prawidłowy rozwój dziecka. Ponadto badania wyraźnie pokazują, że niedobór witaminy B może prowadzić do lęku, depresji i różnego rodzaju dysfunkcji mózgu. Galaretowate kawałki wieprzowiny zawierają duże ilości wstępnie uformowanego kolagenu. Spożywanie wystarczającej ilości tej substancji w diecie pomaga wzmocnić i utrzymać zdrowe włosy, skórę i stawy.

Dane żywieniowe od lat pokazują, że mięso wieprzowe jest bogate w szereg niezbędnych składników odżywczych, a wieprzowina odgrywa znaczącą rolę w zaspokajaniu kluczowych wymagań żywieniowych w diecie człowieka. Daje przy tym duże pole do popisu w kuchni. Polędwiczki wieprzowe można podawać w egzotycznym sosie, schab dowolnie nadziewać, szynka i łopatka same w sobie są doskonałym nośnikiem smaku, a grillowany karczek jest nieodłącznym elementem udanego przyjęcia w ogrodzie. Z tych i wielu innych powodów wieprzowina może odgrywać smaczną rolę w zdrowej diecie.