Według rosyjskich danych, kraj ten wyprzedził Brazylię pod względem wyników produkcji trzody chlewnej w 2020 roku, stając się tym samym piątym co do wielkości producentem wieprzowiny na świecie.
Tak wynika z badania rosyjskiego banku państwowego Gazprombank. W 2020 roku Rosja wyprodukowała 4,27 mln ton wieprzowiny w wadze rzeźnej, czyli o 9,7% więcej w porównaniu z rokiem poprzednim. Rosyjski Związek Producentów Wieprzowiny (RUPP) prognozuje, że wzrost przemysłu prawdopodobnie utrzyma się do 2023 lub 2024 roku.
W 2020 roku Rosja wyeksportowała 200 tysięcy ton wieprzowiny, prawie dwukrotnie więcej niż rok wcześniej. Zgodnie z wcześniejszymi prognozami, największym rynkiem zbytu rosyjskiej wieprzowiny stał się rynek Azji i Pacyfiku. Sprzedaż do Hongkongu wzrosła z 26 900 ton w 2019 r., do 49 900 ton w 2020 r. Do Wietnamu – z 11 300 ton w 2019 r., do 59 000 w roku 2020.
Rosja eksportuje obecnie wieprzowinę do 20 krajów. Istnieje duże prawdopodobieństwo kontynuacji dywersyfikacji eksportu w 2021 roku, a Rosja będzie dalej zwiększać sprzedaż zagraniczną, przede wszystkim do krajów spoza regionu WNP.