Bezprecedensowe połączenie ASF i COVID-19 głęboko zmieniło dynamikę globalnego przemysłu wieprzowego i modeli biznesowych, które istniały wcześniej.

ASF z pewnością nadal wpływa na produkcję wieprzowiny w Azji i Europie, co miało znaczący wpływ na globalne przepływy handlowe wieprzowiny. Mimo tego Eksport z UE nadal rośnie, przy czym wzrost dotyczy praktycznie wszystkich miejsc docelowych – wyróżnia się zwiększony eksport na Filipiny.

W pierwszym kwartale 2021 r. europejski eksport wieprzowiny osiągnął 1 602 209 ton, co stanowi wzrost o 30,1% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Głównym miejscem docelowym nadal są Chiny, z udziałem prawie 60% całkowitego ekportu. 954 000 ton importowanego tam europejskiego mięsa, stanowi wzrost o 26,2%.

Na uwagę zasługuje wzrost eksportu na Filipiny, które z wynikiem 96 137 ton stają się drugim wiodącym kierunkiem eksportu europejskiej wieprzowiny. Wzrost ten wynika z poważnych problemów z zaopatrzeniem kraju w wieprzowinę w wyniku rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń. W pierwszym kwartale br. Filipiny importowały już ponad połowę tego, co w całym 2020 roku (152 855 t).