Chiny w latach 2018-2019 z powodu ASF straciły ponad połowę swojej populacji świń. Ogniska, które pojawiły się od grudnia ubiegłego roku do lutego 2021 r., ograniczyły produkcję trzody chlewnej w niektórych regionach, głównie w północnych Chinach.

Jednak od tego czasu zdolność produkcyjna trzody chlewnej w kraju znacznie się poprawiła. Stado macior w Chinach wzrosło o 1,1% od marca do kwietnia i obecnie – jak podała państwowa telewizja, powołując się na dane ministerstwa rolnictwa – jest o 23% wyższe niż rok temu. Dane te pokazują, że stado loch w kwietniu wyniosło 97,6% poziomu z końca 2017 r.

Jak podają chińskie władze, chińscy producenci skupili się bardziej na wydajności produkcji, stopniowo zastępując lochy o niskiej produktywności lochami o wysokiej produktywności. ​​Liczba loch wyeliminowanych w dużych gospodarstwach wzrosła o 18% od marca do kwietnia. Chiny mają 180 000 dużych ferm trzody chlewnej, co oznacza wzrost o 19 000 od początku 2020 r. Liczba nowonarodzonych prosiąt wzrosła o 58,8%.

Z powodu ASF od października 2020 do lutego 2021 roku na rynku chińskim zgromadziła się masa mrożonej wieprzowiny. Uwolnienie tych produktów było jednym z czynników wpływających na nadmierny spadek ceny trzody chlewnej w tym kraju w marcu. Tymczasem chiński import wieprzowiny nadal osiągał około 1,17 miliona ton w pierwszym kwartale 2021 roku, co stanowi prawie 30% wzrost rok do roku.