Po potknięciu w styczniu, brazylijski eksport wieprzowiny znacznie się poprawił.
Do końca kwietnia eksport wieprzowiny (w tym podrobów) z Brazylii wzrósł o 27%, osiągając wartość 390 000 ton. Na ten wynik wpływa głównie handel z Chinami, odpowiadający za prawie połowę eksportu brazylijskiego mięsa wieprzowego.
Przewiduje się, że utrzymująca się słabość brazylijskiej waluty będzie miała dwa skutki: dalszą poprawę konkurencyjności brazylijskiego produktu na światowych rynkach oraz wzrost cen krajowych, co zmniejszy popyt na rynku brazylijskim. Mimo wzrostu wolumenu o 27% w pierwszych czterech miesiącach 2021 r., wzrost cen oznaczał, że całkowita wartość eksportu wzrosła o 52%.
Ponieważ popyt eksportowy Brazylii stanowi tylko ok. 30% jej produkcji, ilości wieprzowiny dostępne do wysyłki są szczególnie wrażliwe na popyt krajowy. Ten zaś zdecydowanie rośnie. Ostatnie dane wskazują zaś na 16,5-procentowy wzrost spożycia wieprzowiny wśród Brazylijczyków w ciągu ostatnich 5 lat.