Czy światowa produkcja mięsa wzrośnie?

Amerykańskie ministerstwo rolnictwa (USDA) podało aktualne prognozy dotyczące światowych rynków mięsnych. W 2021 r. globalna produkcja wołowiny wzrośnie prawdopodobnie o 1,6 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem. Z kolei światowa produkcja wieprzowiny zanotuje jeszcze większy wzrost – rzędu 5 proc, czyli do 101,5 mln ton.

Głównym powodem optymizmu co do wzrostu produkcji wołowiny, jest wzrost produkcji w Indiach (+ 6,4 proc.), Chinach (+ 4,2 proc. i Brazylii (+ 3 proc.). W przypadku sektora wieprzowiny głównym powodem wzrostu jest prognozowana wielkość produkcji w Chinach (+ 11 proc.). Znaczne zwyżki są prognozowane również w Wietnamie (+ 5 proc. proc.) oraz w Brazylii, Rosji i Meksyku (po + 3 proc.).

W tym roku wolumen handlu światowego wieprzowiną prawdopodobnie nieznacznie spadnie (- 0,5 proc.). Głównie z powodu spodziewanego spadku chińskiego importu o 8 proc., związanego z ożywieniem produkcji. Natomiast zauważalny wzrost spodziewany jest przede wszystkim w eksporcie z Brazylii, Rosji i Meksyku. Wiele wskazuje na to, że UE, między innymi, ze względu na problemy z ASF, odnotuje w tym roku spadek wielkości eksportu na poziomie 3 proc.