W końcówce 16 tygodnia ceny warchlaków jak i tuczników na rynku krajowym utrzymały się na niezmienionym poziomie.
Taka sama sytuacja wystąpiła z półtuszami oraz elementami wieprzowymi.
Pomimo dużego spadku cen tuczników na niemieckiej giełdzie większość punktów sprzedaży nie zmieniła swoich cen. Tylko pojedyncze punkty skorygowały swoje ceny na minus.
W przeciągu najbliższych dni dowiemy się jak będą kształtować się ceny wieprzowiny. Na wzrost cen może mieć wpływ szalejąca ptasia grypa, powodująca niedobór oraz duży wzrost cen drobiu. Drożejący w sklepach drób może zmienić nawyki zakupowe klientów, którzy prędzej zwrócą się w stronę wieprzowiny niż już i tak drogiej wołowiny.
Nadchodząca wiosna oraz plany luzowania obostrzeń napawają hodowców świń oraz producentów wieprzowiny optymizmem.
Rolnicy oraz producenci liczą, że w najbliższych tygodniach ceny na polskim jak i europejskim rynku pójdą do góry.
Niestety ciągły wysyp nowych ognisk ASF i nieokiełznana epidemia Covid-19 może negatywnie wpłynąć na opłacalność produkcji oraz na ceny wieprzowiny na sklepowych półkach.